termelői virágpor


szépséges virágpor csomócskák 😍🌸🐝

ennek a nagyszerű virág-, illetve méhterméknek a forrása akár több 100 különböző fajta virág is lehet; természetesen ennek eredményeként összetételében és jellemzőiben nagy különbözőségek lehetnek, mint pl a színenként eltérő ízvilág 😍 természetéből eredően a virágpornak egészen sajátos és összetett kémiai összetétele van, ami megkülönbözteti minden más növényi terméktől és meglepően széles spektrumú hatást gyakorol számos betegségre, illetve az emberi test más rendellenes működésére..
a virágpor főbb jellemzői a gazdag tápanyagtartalmából fakadnak (aminosavak, vitaminok, enzimek stb.) összetevői komplexitásának köszönhetően a virágport hosszú ideig gyógyszerként, illetve növekedésserkentőként használták..
az idők során számtalan kutatás igazolta a méhek által gyűjtött sokféle növényről származó virágpor alkalmazási lehetőségeit a betegségek megelőzésében.. a humán gyógykezelésben nagyon jó eredmények születtek a vérszegénység elleni harcban, illetve annak megelőzésében, az idegrendszeri és endokrin megbetegedéseknél, az emésztőrendszeri megbetegedéseknél és a vitaminhiányos betegségeknél stb..

méhek virághűsége azt jelenti, hogy amíg egy bizonyos virágfajról gyűjteni tud (nektárt, virágport), addig 10-15%-nyi eltéréssel csak arról a virágról hord 🙂

virágporszedőt helyezünk a kaptárkijáróba, amivel virágport tudunk gyűjteni 😊

fogyasztása:
a virágpor 1 évig őrzi meg beltartalmi értékeinek minőségét 14°C alatt és lezárva tárolva.. napi adagja gyerekeknek 5-15 g, felnőtteknek 15-20 g, lökésterápia 30-40 g.. fogyasztható mézzel, joghurttal, gyümölcslével, műzlivel, teával, de frissen, önmagában is..

hatásai:
antibiotikus, baktériumölő, vírusölő, anabolikus, sejtképző, antidepresszáns, gyulladásgátló, antitoxikus, dietetikus.. élénkítő hatású, fokozza az agyi működést, a szellemi teljesítményt, a koncentráció készséget.. fogyasztása jó közérzetet biztosít.. a virágpor segít legyőzni a táplálkozási hiány miatt kialakult betegségeket, szabályozza a máj, a vese, a gyomor, a belek és az idegrendszer működését, hatásos idegnyugtató, jól alkalmazható álmatlanságra..

tulajdonságai:
a virágpor szabad szemmel alig látható sejt, mérete 0,25 – 7000 millimikron között mozog.. alakja változatos, a gömbtől a tüskés, gödrös, pikkelyes, csipkés, tarajos, szögletes, orsó, korong formáig.. súlya 0,001 – 0,000001 milligramm között változik.. mennyiségük növényenként és virágonként igen eltérő.. életképességük néhány órától 400 napig tart.. színük változatos, élénk: fehér, sárga, narancssárga, piros, kék, vörös, zöld, barna, fekete, és a legkülönbözőbb árnyalataik.. fajsúlyuk 0,2 – 1,4 között mérhető..
allergia szempontjából:
amit a méhecske begyűjt virágpor az tapadós, nagyobb szemcséjű, más jellegű, nem okoz allergiát mint a szél által hordott, belélegzett virágporok.. 🙂 (ennek ellenére a pollenre érzékenyek elővigyázva fogyasszák)

összetevői:
ásványi anyagok: szelén, vas, cink, mangán, réz, nikkel, kálium, kalcium, nátrium, kén, szilícium, króm, kobald, klór..
fehérjék: aminosavak, protein, glucid, egyéb fontos, test építő szerves vegyületek..
szénhidrátok: cellulóz, monoszacharidok, diszacharidok, poliszacharidok..
zsírok: olein, palmitinsavak..
viaszok, lipidek, gyanták, terpének..
enzimek: kataláz, diasztáz, katalóz, tejsav..
vitaminok: A-vitamin elővitaminja, C-, D-, E-, K-, (karotinoid) P-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-vitamin
hormonok: élettevékenységet, növekedést serkentő anyagok..
antibiotikumok és víz..

a virágport egy szita segítségével tisztítom meg..


Comments are closed