termelői propolisz


propolisz termelése:
kapható különböző, a kaptárban helyezhető speciális rács, ami a méhik azon szokását használja ki, hogy minden olyan rést, amin nem tudnak átmászni, azt betömik propolisszal.. mi lekapirgáljuk a kaptárvassal a kaptár legkülönbözőbb helyeiről, főleg a menekülőtér rácsáról és összegyűjtjük egy edénybe, amit utána lefagyasztunk, megdaráljuk, és 70%-os alkoholban feloldjuk.. azért fontos, hogy 70%-os legyen az alkohol, mert a propolisznak számos vízoldékony összetevője van! ezt az oldatot ülepítjük és a tetejére kioldódik a tiszta propolisz.. így kapunk propolisz tinktúrát, ami máris fogyasztható, vagy az alkohol visszadesztillálásával sűríthető, és a fény.krém készítmények kitűnő alapanyaga lesz, vagy mennyei propoliszos méz készül belőle 💙

a kaptár zegzugaiban mindenhol csillog a vöröses kincs 💙

a propoliszról:
a propolisz egy ragadós, gyantás, balzsamos anyag, amivel a kaptár részeit, a fiókokat, aljdeszkát, menekülőteret, a lépek kereteit valamint minden olyan rést és hézagot tömnek be, tapasztanak össze, ami a méhik számára nem tetsző.. óhatatlanul a méhész munkáját evvel megnehezítik, mert a nyári melegben egy nyúlós, mindenbe beleragadó gyantában ténykedünk, hidegebb időben pedig mint egy kemény kötőanyag áll ellen minden mozdulatunknak 🙂 mégis a nehézségek eltörpülnek, látva és tapasztalva az összegyűjtött anyag csodálatos hatásait 💙

a propoliszra nagy szükségük van a méheknek.. ahogyan görög eredetű neve is elárulja: “pro-polisz = város előtt” metaforikusan őrt jelent, ami védi a mögöttes területet, vagyis méhcsaládot, megakadályozva a fertőző betegségek bejutását.. a propolisz híres nagyon hatékony antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és sebgyógyító tulajdonságairól..
magyarul “méhszurok” néven ismerjük..
ezt az értékes anyagot nagy munkával gyűjtik össze a méhek, különböző növények mézgás anyagából, rügyek ragadós váladékából.. a felkutatott ragadós gyanta réteget rágóikkal lekaparják és a virágporhoz hasonlóan a hátsó pár lábukon lévő kosárkában egy-egy kis propolisz-gombócot hazaszállítanak, amit a kaptárba visszatérve csak a többi méhecske segítségével tudják levenni magukról..
a méhik a propoliszt nem eszik meg, kizárólag a méhlakás réseinek tömítésére, a felületi egyenetlenségek és idegen maradványok bevonására, mechanikai és bakteriális védelmére szolgál, mint külső, antimikrobiális réteg, amivel beborítják az egész méhcsaládot, megelőzve a bakteriális fertőzéseket..
másik nagyon fontos felhasználása a fiasítás egészségének védelme, ezért minden egyes bábinges sejtet is vékonyan bevonnak propolisszal, különben a méhanya nem petézik bele, majd az álca korú fiasítást propolisszal levert viasszal fedik..
a fa odvában megtelepedő méhek akár néhány milliméter vastagon is bevonják az üreg falának egyenetlen felületét, amit a bejáratnál egészen elvastagíthatnak.. erre már az általunk készített kaptárakban nincs szükség, nem tapétázzák ki teljesen, csak a réseket tömik el 🙂

a propoliszt csak az apis mellifera fajta gyűjti.. 🐝 azokon a területeken, ahol ez a faj él, a propolisz felhasználása évezredekre visszamenően ismert..

így néz ki a nyers propolisz éppen lekapirgálva a menekülőtér rácsáról (a rakodókaptár tető alatti részének a záró rácsa) 🐝 a nyári melegben megpuhul, finoman illatozik és könnyebben leszedhető 😊

főbb hatásai:
antibakteriális, vírusellenes, fertőtlenítő, gyulladásgátló, bőrképző, fájdalomcsillapító..
kevés a tudományosan bizonyított eredmény, viszont a népi gyógyítás igen jó eredményeket mutat fel.. csak felsorolásszerűen: reumatikus panaszok, légzőrendszeri panaszok, asztma elleni kezelés száj-sprajjel, bőr regeneráció, gombás fertőzések, excéma, sebgyógyulás, különösen égések, influenza, nátha, bizonyos daganatféleségek kezelése, baktériumos fertőzések, emésztőrendszer, máj védelme, erősítése,műtéteknél a sebek gyógyulásának elősegítése, a vágáshelyek eltüntetése, immunrendszer erősítése..
használata kifejezetten ajánlott mindenféle sebnél, mert bőrképző hatása segíti a szövetek sebhely mentes gyógyulását..

a propolisz, mint antibiotikum előnye, hogy a gyári, szintetizált készítményekhez képest, gyakorlatilag semmilyen mellékhatása nincs.. egy lényeges van: sok ember túlérzékeny, allergiás a propoliszra.. sajnos ezek az emberek nem alkalmazhatják, ámbár kis adag propolisz rendszeres szedése az allergiát is eredményesen csökkenti..

propolisz tinktúra felhasználása:
külsőleg: hígítva lehet gargalizálni, irrigálni, vagy légzőúti bántalmaknál inhalálni, valamint ecsetelve vagy permetként juttathatjuk a kezelendő felületre..
belsőleg: csepegtessük 5-10 cseppet joghurtba, kenyérre, kockacukorra, de leginkább keverjük mézbe (és csak ez után keverjük teába, limonádéba, mert különben kiül a pohár falára) 😊
hatása: hajszálérrendszerre értágító, tüdő és vérkeringés működését serkenti, asztma ellen, vérnyomás szabályozó, baktérium szaporodást gátló, frissítő, csont- és porcszövet gyógyulását gyorsítja, vér- és csontképződést segíti, használható belső szervek lázas megbetegedésénél, gyomor- bél- és emésztőszervi bántalmak ellen, prosztatagyulladás esetén, magas vérnyomás ellen, vese- és májgyulladásra, mandulagyulladás, torokfájás, meghűlés esetén, fogágy-megbetegedéseknél, ínygyulladáskor és hallójárat gyulladásoknál ecsetelőkét alkalmazható..

propoliszos kenőcs alkalmazása:
égési seb, arcseb, szőrtüszőgyulladás, fagyás, aranyér, prosztata-gyulladás, ekcéma, bőr- és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak, arthiritisek, ínfeszülés, ínhüvelygyulladás, izomgyulladás, lumbágó, ideges alapú bőrgyulladás, bőrszarusodás, sömör, lokális fekély, visszérgyulladás, és egyéb bőrbetegségek, nyálkahártya bántalmak esetén ajánlott..

speciális készítmények is készíthetőek, mint a végbélkúp prosztatagyulladás ellen, valamint hüvelykúp különböző méhnyakgyulladásokkal szemben..

a propolisz kiaknázatlan felhasználására csak egy példa azok az oroszországi műtétek, ahol többek között nyílt hasi operációkat hajtottak végre és kizárólag a propoliszt használták helyi érzéstelenítőként..

a nyers propolisz 2 évig változatlanul megtartja jótékony hatásait, ám tinktúra formájában ez évtizedekre megnő, sötét, hűvös helyen tárolva..

összetevői:
a propolisz összetétele igen gazdag, 150-nél több alkotóelemet sikerült idáig azonosítani, de minden újabb elemzés újabb és újabb alkotókat eredményez.. az összetétel attól függ, hogy milyen növényekről gyűjtötték a méhik.. legnagyobb résztben, kb. 50% különféle flavonoidok, fenolsavak és ezek észtereiből áll..
legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok..
(flavonok, flavonolok, flavononok, flavonol, flavonglükozid)
a propolisz illóólajai jelentőségében csaknem azonos a flavonoidokkal..
(fenil-viniléter, benzil-alkohol, guajakol-vinil-éter, benzil-benzoát, ß-eudezmol, ciklo-hexil-benzoát)
kisebb mennyiségben előforduló, de hasonlóan fontos egyéb hatóanyagai:
kalkonok, dihidrokalkonok, katehinek, vitaminok, aminosavak, enzimek, cserzőanyagok, festékek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, Ni, Zn)
a méhik a propoliszhoz különböző mennyiségű viaszt kevernek, így az a kaptárból kinyerve jelentős mennyiségben méhviaszt tartalmaz, ám az nem tartozik hatóanyagai közé..

tulajdonságai:
a propolisz színe általában sárgásbarna, ez függ a különböző propolisz-rakomány származásától, (tölgy és gesztenye piros, nyár barna, fűz sárga stb.), aminek keveredésétől lesz márványos..
illata ámbrához hasonló, balzsamos.. a kaptárból kiáradó, jellegzetes illatú levegőt főként a propolisznak köszönhetjük..
fajsúlya: 1,033-1,145..
olvadáspontja: 81-83°C.. hidegen rideg, kagylósan törik, melegen nyúlósan ragadós..

a propolisz értékét, nagy mértékben befolyásolják a termőhelyek eltérő flórabeli sajátosságai, a szezonális hatások, a begyűjtés és a tárolás körülményei, valamint a tisztítással járó ráhatások..

propolisz csepp 💙


Comments are closed