termelői propolisz


propolisz termelése:
kapható különböző, a kaptárba helyezhető speciális rács, ami a méhik azon szokását használja ki, hogy minden olyan rést, amin nem tudnak átmászni, azt betömik propolisszal.. a rácsból kinyert viaszos propoliszt összegyűjtjük egy edénybe, amit utána lefagyasztunk, megdaráljuk, és 70%-os alkoholban feloldjuk.. azért fontos, hogy 70%-os legyen az alkohol, mert a propolisznak számos vízoldékony összetevője van! ezt az oldatot ülepítjük és a tetejére kioldódik a tiszta propolisz.. így kapunk propolisz tinktúrát, ami máris fogyasztható, vagy az alkohol visszadesztillálásával sűríthető, és a fény.krém készítmények kitűnő alapanyaga lesz, vagy mennyei propoliszos méz készül belőle 💙

a kaptár zegzugaiban mindenhol csillog a vöröses kincs 💙

a propoliszról:
a propolisz egy ragadós, gyantás, balzsamos anyag, amivel a kaptár részeit, a fiókokat, aljdeszkát, menekülőteret, a lépek kereteit valamint minden olyan rést és hézagot tömnek be, tapasztanak össze, ami a méhik számára nem tetsző.. óhatatlanul a méhész munkáját evvel megnehezítik, mert a nyári melegben egy nyúlós, mindenbe beleragadó gyantában ténykedünk, hidegebb időben pedig mint egy kemény kötőanyag áll ellen minden mozdulatunknak 🙂 mégis a nehézségek eltörpülnek, látva és tapasztalva az összegyűjtött anyag csodálatos hatásait 💙

a propoliszra nagy szükségük van a méheknek.. ahogyan görög eredetű neve is elárulja: “pro-polisz = város előtt” metaforikusan őrt jelent, ami védi a mögöttes területet, vagyis méhcsaládot, megakadályozva a fertőző betegségek bejutását.. a propolisz híres nagyon hatékony antibakteriális, gombaellenes, vírusölő és sebgyógyító tulajdonságairól..
magyarul “méhszurok” néven ismerjük..
ezt az értékes anyagot nagy munkával gyűjtik össze a méhek, különböző növények mézgás anyagából, rügyek ragadós váladékából.. a felkutatott ragadós gyanta réteget rágóikkal lekaparják és a virágporhoz hasonlóan a hátsó pár lábukon lévő kosárkában egy-egy kis propolisz-gombócot hazaszállítanak, amit a kaptárba visszatérve csak a többi méhecske segítségével tudják levenni magukról..
a méhik a propoliszt nem eszik meg, kizárólag a méhlakás réseinek tömítésére, a felületi egyenetlenségek és idegen maradványok bevonására, mechanikai és bakteriális védelmére szolgál, mint külső, antimikrobiális réteg, amivel leheletvékonyan beborítják a teljes lép felületet és a lakásuk belső felületeit, megelőzve a bakteriális fertőzéseket..
másik nagyon fontos felhasználása a fiasítás egészségének védelme, ezért minden egyes bábinges sejtet is vékonyan bevonnak propolisszal, különben a méhanya nem petézik bele, majd az álca korú fiasítást propolisszal kevert viasszal fedik..
a fa odvában megtelepedő méhek akár néhány milliméter vastagon is bevonják az üreg falának egyenetlen felületét, amit a bejáratnál egészen elvastagíthatnak.. erre már az általunk készített kaptárakban nincs szükség, nem tapétázzák ki teljesen, csak a réseket tömik el 🙂

a propoliszt csak az apis mellifera fajta gyűjti.. 🐝 azokon a területeken, ahol ez a faj él, a propolisz felhasználása évezredekre visszamenően ismert..

így néz ki a nyers propolisz éppen lekapirgálva a menekülőtér rácsáról (a rakodókaptár tető alatti részének a záró rácsa) 🐝 a nyári melegben megpuhul, finoman illatozik és könnyebben leszedhető 😊

főbb hatásai:
antibakteriális, vírusellenes, fertőtlenítő, gyulladásgátló, bőrképző, fájdalomcsillapító..
kevés a tudományosan bizonyított eredmény, viszont a népi gyógyítás igen jó eredményeket mutat fel.. csak felsorolásszerűen: reumatikus panaszok, légzőrendszeri panaszok, asztma elleni kezelés száj-sprajjel, bőr regeneráció, gombás fertőzések, ekcéma, sebgyógyulás, különösen égések, influenza, nátha, bizonyos daganatféleségek kezelése, baktériumos fertőzések, emésztőrendszer, máj védelme, erősítése, műtéteknél a sebek gyógyulásának elősegítése, a vágáshelyek eltüntetése, immunrendszer erősítése..
használata kifejezetten ajánlott mindenféle sebnél, mert bőrképző hatása segíti a szövetek sebhely mentes gyógyulását..

a propolisz, mint antibiotikum előnye, hogy a gyári, szintetizált készítményekhez képest, gyakorlatilag semmilyen mellékhatása nincs.. kivéve az esetleges allergiás reakciót.. sajnos akik érintettek, nem alkalmazhatják, ámbár kis adag propolisz rendszeres szedése az allergiát is eredményesen csökkenti..

propolisz tinktúra felhasználása:
külsőleg: hígítva lehet gargalizálni, irrigálni, vagy légzőúti bántalmaknál inhalálni, valamint ecsetelve vagy permetként juttathatjuk a kezelendő felületre..
belsőleg: csepegtessük 5-10 cseppet joghurtba, de leginkább keverjük mézbe (és csak ez után keverjük teába, limonádéba, mert különben kiül a pohár falára) 😊
hatása: hajszálérrendszerre értágító, tüdő és vérkeringés működését serkenti, asztma ellen, vérnyomás szabályozó, baktérium szaporodást gátló, frissítő, csont- és porcszövet gyógyulását gyorsítja, vér- és csontképződést segíti, használható belső szervek lázas megbetegedésénél, gyomor- bél- és emésztőszervi bántalmak ellen, prosztatagyulladás esetén, magas vérnyomás ellen, vese- és májgyulladásra, mandulagyulladás, torokfájás, meghűlés esetén, fogágy-megbetegedéseknél, ínygyulladáskor és hallójárat gyulladásoknál ecsetelőkét alkalmazható..

propoliszos kenőcs alkalmazása:
égési seb, arcseb, szőrtüszőgyulladás, fagyás, aranyér, prosztata-gyulladás, ekcéma, bőr- és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak, arthiritisek, ínfeszülés, ínhüvelygyulladás, izomgyulladás, lumbágó, ideges alapú bőrgyulladás, bőrszarusodás, sömör, lokális fekély, visszérgyulladás, és egyéb bőrbetegségek, nyálkahártya bántalmak esetén ajánlott..

speciális készítmények is készíthetőek, mint a végbélkúp prosztatagyulladás ellen, valamint hüvelykúp különböző méhnyakgyulladásokkal szemben..

a propolisz kiaknázatlan felhasználására csak egy példa azok az oroszországi műtétek, ahol többek között nyílt hasi operációkat hajtottak végre és kizárólag a propoliszt használták helyi érzéstelenítőként..

a nyers propolisz és a tinktúra 2 évig változatlanul megtartja jótékony hatásait, sötét, hűvös helyen tárolva..

összetevői:
a propolisz összetétele igen gazdag, 150-nél több alkotóelemet sikerült idáig azonosítani, de minden újabb elemzés újabb és újabb alkotókat eredményez.. az összetétel attól függ, hogy milyen növényekről gyűjtötték a méhik.. legnagyobb résztben, kb. 50% különféle flavonoidok, fenolsavak és ezek észtereiből áll..
legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok..
(flavonok, flavonolok, flavononok, flavonol, flavonglükozid)
a propolisz illóólajai jelentőségében csaknem azonos a flavonoidokkal..
(fenil-viniléter, benzil-alkohol, guajakol-vinil-éter, benzil-benzoát, ß-eudezmol, ciklo-hexil-benzoát)
kisebb mennyiségben előforduló, de hasonlóan fontos egyéb hatóanyagai:
kalkonok, dihidrokalkonok, katehinek, vitaminok, aminosavak, enzimek, cserzőanyagok, festékek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, Ni, Zn)
a méhik a propoliszhoz különböző mennyiségű viaszt kevernek, így az a kaptárból kinyerve jelentős mennyiségben méhviaszt tartalmaz, ám az nem tartozik hatóanyagai közé..

tulajdonságai:
a propolisz színe általában sárgásbarna, ez függ a különböző propolisz-rakomány származásától, (tölgy és gesztenye piros, nyár barna, fűz sárga stb.), aminek keveredésétől lesz márványos..
illata ámbrához hasonló, balzsamos.. a kaptárból kiáradó, jellegzetes illatú levegőt főként a propolisznak köszönhetjük..
fajsúlya: 1,033-1,145..
olvadáspontja: 81-83°C.. hidegen rideg, kagylósan törik, melegen nyúlósan ragadós..

a propolisz értékét, nagy mértékben befolyásolják a termőhelyek eltérő flórabeli sajátosságai, a szezonális hatások, a begyűjtés és a tárolás körülményei..

propolisz csepp 💙


Comments are closed