termelői méhviasz


a méhviaszt a fiatal 12-18 napos méhek, a testük hasi oldalán lévő viaszmirigyekből választják ki a lépek és a lépfedelek építéséhez.. a kiválasztás pillanatában folyékony, levegőn szilárduló, sárgásfehér színű (pikkely forma), kissé ragadós, zsíros foltot nem hagyó, fénytelen, finom kristályos szerkezetű fogra nem tapadó, kellemes méz illatú, bonyolult szerves anyag..
a méhviaszból épült sejtekben fejlődnek ki a családot alkotó egyedek, a sejtekben tárolják a mézet és a méhkenyeret.. a méhek viaszvárosban élnek 🙂 a legvilágosabb, legtisztább méhviaszt a mézes lépek fedelezésekor kapjuk, amit szűrés után különböző méretű formákba öntünk, a további felhasználást megkönnyítendő.. akár kozmetikai alapanyagnak, akár gyertya öntéshez egyaránt kitűnő 🙂
..ezenkívül a lépekből, sonkolyból is kinyerhető a viasz, bár ez kozmetikai és gyógyászati célokra nem való..

főbb összetevői:
zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok, illatos anyagok.. kiemelendő: a propolisz, valamint a viszonylag sok A-vitamin és D-vitamin..
ezért ideális bőrregeneráló és bőrpuhító, antibiotikus hatású..
a méhviasz összetevőinek aránya függ a hordási körülményektől (növényzet, talaj, hordási szezon..), valamint a méhcsalád élettani állapotától..

bőrápoló hatása:
ideális sejtregeneráló, bőrfeszesítő és bőrpuhító tulajdonságú, segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, bársonyos védőréteget képez a bőrön.. antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatású.. segíti a sebgyógyulást és a bőrhegesedését.. serkenti a vérkeringést, antiallergén, és véd az UV sugaraktól..

felhasználása:
a méhviaszt ősidők óta használja az emberiség világításra, holtak balzsamozására, fák lemetszett felületeit, sajtok külsejét kezelni rothadás és kiszáradás ellen, lehet vele modellezni, kitűnő fényesítő, impregnáló hatása cipő és bútorápolókban használatos.. az apiterápiában, a kozmetikában és a gyógyszeriparban is sokoldalúan alkalmazzák külsőleg és belsőleg egyaránt..
a méhviasz gyertya nem irritálja a szemet, finom illatos és légtisztító hatású..
a lépesméz fogyasztásánál a méz és a viasz együttes hatása, ami oly hatékony a száj-garatüreg, mandula és a gége megbetegedéseinél, a felső légutak és nyálkahártyák különböző gyulladásaival, valamint a nátha, a köhögés, torokfájás, bronchilis ellen, a foghúsvérzéssel szemben.. a méhviaszt le is nyelhetjük, nem árt, változatlanul kiürül..

a tiszta méhviasz ismertetőjegyei:
a valódi méhviasz rágáskor nem tapad a fogra;
a meggyúrt viaszból nem lehet szálat húzni (ha igen, faggyúval kevert);
a vékony lap áttetsző, de nem átlátszó (ha igen, paraffinnal keverték);
ha valódi méhviasz felületén vékony csíkot húzunk egy kemény tárggyal, a kaparás nem hagy fényes nyomot;
olvasztott viaszcsepp az itatóspapíron nem okoz kiterjedt zsíros foltot (ha igen, mesterséges szénhidrogénnel szennyezett);
a tiszta méhviasz olvadáspontja 62-65 °C, az ettől lényegesen eltérő olvadáspont hamisításra utal..

az aranysárga méhviasz, amit a mézes lépek fedelezésekor kapunk..

aranyló méhviasz tömbgyertyák 🐝💙

aranyló méhviasz teamécsesek 🔥🐝

😍😍

a még fiasítás mentes hófehér szűzlép, amit a természet művészeiként alkotnak kedvükre a méhik 💙


Comments are closed