termelői méhviasz

a méhviaszt a fiatal 12-18 napos méhek, a testük hasi oldalán lévő viaszmirigyekből választják ki a lépek és a lépfedelek építéséhez.. a kiválasztás pillanatában folyékony, levegőn szilárduló, sárgásfehér színű (pikkely forma), kissé ragadós, zsíros foltot nem hagyó, fénytelen, finom kristályos szerkezetű fogra nem tapadó, kellemes méz illatú, bonyolult szerves anyag..
a méhviaszból épült sejtekben fejlődnek ki a családot alkotó egyedek, a sejtekben tárolják a mézet és a méhkenyeret.. a méhek viaszvárosban élnek 🙂 a legvilágosabb, legtisztább méhviaszt a mézes lépek fedelezésekor kapjuk, amit szűrés után különböző méretű formákba öntünk, a további felhasználást megkönnyítendő.. akár kozmetikai alapanyagnak, akár gyertyát önteni belőle egyaránt kitűnő 🙂
tőlünk ez 3500 Ft/kg áron vásárolható meg..
..ezenkívül a lépekből, sonkolyból is kinyerhető a viasz, bár ez kozmetikai és gyógyászati célokra nem való..

főbb összetevői:
zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok, illatos anyagok.. kiemelendő: a propolisz, valamint a viszonylag sok A-vitamin és D-vitamin..
ezért ideális bőrregeneráló és bőrpuhító, antibiotikus hatású..
a méhviasz összetevőinek aránya függ a hordási körülményektől (növényzet, talaj, hordási szezon..), valamint a méhcsalád élettani állapotától..

bőrápoló hatása:
ideális sejtregeneráló, bőrfeszesítő és bőrpuhító tulajdonságú, segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, bársonyos védőréteget képez a bőrön.. antibiotikus, gyulladáscsökkentő hatású.. segíti a sebgyógyulást és a bőrhegesedését.. serkenti a vérkeringést, antiallergén, és véd az UV sugaraktól..

felhasználása:
a méhviaszt ősidők óta használja az emberiség világításra, holtak balzsamozására, modellezésre.. a viaszgyertya nem irritálja a szemet, finom illatos és légtisztító hatású..
a fedelezésből származó viasz szájüregi bántalmaknál, garat-mandula gyulladásnál, a felső légutak és nyálkahártyák különböző gyulladásainál segítik a gyógyulást..
a lépesméz fogyasztásánál a méz és a viasz együttes hatása, ami oly hatékony a száj-garatüreg és a gége megbetegedéseinél, a nátha, a köhögés, torokfájás, bronchilis ellen, a foghúsvérzéssel szemben.. a méhviaszt le is nyelhetjük, nem árt, változatlanul kiürül..
az apiterápiában, a kozmetikában és a gyógyszeriparban is sokoldalúan alkalmazzák külsőleg és belsőleg egyaránt..

a tiszta méhviasz ismertetőjegyei:
a valódi méhviasz rágáskor nem tapad a fogra;
a meggyúrt viaszból nem lehet szálat húzni (ha igen, faggyúval kevert);
a vékony lap áttetsző, de nem átlátszó (ha igen, paraffinnal keverték);
ha valódi méhviasz felületén vékony csíkot húzunk egy kemény tárggyal, a kaparás nem hagy fényes nyomot;
olvasztott viaszcsepp az itatóspapíron nem okoz kiterjedt zsíros foltot (ha igen, mesterséges szénhidrogénnel szennyezett);
a tiszta méhviasz olvadáspontja 62-65 °C, az ettől lényegesen eltérő olvadáspont hamisításra utal..

az aranysárga méhviasz, amit a mézes lépek fedelezésekor kapunk..

aranyló méhviasz tömbgyertyák 🐝💙

aranyló méhviasz teamécsesek 🔥🐝

😍😍

a még fiasítás mentes hófehér szűzlép, amit a természet művészeiként alkotnak kedvükre a méhik 💙

Comments are closed