teamécses készítése méhviaszból :)

még mindig a gyertyák fénylő világában kalandozva fedezem fel a valódi méhviasz rejtélyes természetét 😊🔥

valóban rejtélyes, mert:

  • nem mindegy milyen hőmérsékleten öntöm a formába, mert hűlés közben szétreped, és a különböző anyagú formákba öntve is különbözőképpen reagál a méhviasz..
  • bizonyos méret felett a kanócot ki kell feszíteni, mert a meleg viaszban nem tudja magát megtartani és elhajlik..
  • nagyon nem mindegy milyen minőségű és vastagságú kanócot teszek bele.. a viasz olvadáspontja (kb 62-65°C) sokkal magasabb mint a paraffin vagy egyéb gyertya anyagoké, így eltérő a gyertya átmérő és a kanóc vastagságának az aránya az átlagostól..
  • valamint a kanóc szövésének minősége is fontos, mert hiába raktam vastagabb, de kisebb kapilláris szívó képességű kanócot, alig égett szegény gyertya 🤔
  • ha nem szeretném, hogy a viaszon kívül más is belekerüljön a mécsesbe, akkor a kanóctalpat külön megveszem és a házilag méhviaszozott, méretre vágott kanócot erősítem a talpba.. (és ekkor megfelelő méretű és kapilláris tulajdonságú kerül bele)

miután megtaláltam az ideális, kerek formájú natúr pamutkanócot, ami fehérítetlen és a méhviasz tulajdonságainak megfelelő kapilláris erővel bír, azóta gyertyáink hosszan, egyenletesen és gyönyörűen égnek 🔥😍 ..például a fém kör 2 és fél, a szívecske 4 és fél órán keresztül ég 😊

természetesen a gyertyák készítése során a méhviaszunkba semmilyen adalékanyagot nem teszek és a felületüket sem kezelem semmiféle fényezőszerrel.. igazi kézműves teamécsesek 💙 ..gyertyáink azért születnek mert szépek és szeretek bíbelődni velük 😍

ha a tömbgyertya öntése is érdekel, arról itt olvashatsz, a méhviaszról pedig itt olvashatsz bővebben..

a teamécseink és mécseseink kínálatát és árait itt láthatod..



Comments are closed