szezon indító virágpor lepényke

ilyenkor kora tavasszal, megfelelő időjárási körülmények között, már zsong a méhes, méhikék röpködnek mindenfelé, kutatnak virágpor és nektár forrás után.. 🌸🐝 a kaptáron belül is szorgoskodnak, elkezdik a tél utáni nagy takarítást és a már elindult fiasítást gondozzák, melegítik, etetik, aminek a fő tápláléka a virágpor és a méhkenyér..
jóformán mostanság csak a mogyoró, a hóvirág és a krókusz virágzik, ami nem nyújt túl tömeges forrást egy egész méhesnek és hogy ne legyenek kiszolgáltatva a lépekbe rejtett tartalékoknak, ezért érdemes ilyenkor készíteni nekik virágpor lepénykét, amit akkor is elérnek a kaptáron belül, amikor kint rossz idő van és esetleg napokig, hetekig nem tudnak kirepülni..

frissítve: 2020. 02. 22.
idén is készítettünk virágporos cukorlepényt méhikéknek és sikerült egy olyan receptet megalkotni, aminek igazán ideális lett a halmazállapota 🤩
az elkészítése nem olyan egyszerű, de igazán megéri a fáradtságot, mert ezzel a módszerrel a lepény nem csurog végig a lépeken és méhikék nagyon imádják 😍🐝
a képleírásokban az elkészítés menetét részletezem 😊

az előző évben gyűjtött és lefagyasztott nyers virágport használhatjuk erre a nemes célra (mert akárki akármit mond, a virágport nem lehet helyettesíteni semmivel 🌸🥰) amit összekeverünk porcukorral és mézzel és kis tasakokba porciózzuk, így készíthetünk házilag igazi virágporos cukorlepényt méhikéknek 😊🐝

a fekete ládában látható adag arányai:

  • 4,8 kg nyers virágpor
  • 4,8 kg méz
  • 12 kg porcukor

méhikék nagy szeretettel fogadták a lepénykéket.. 💙

Comments are closed