szezon indító virágpor lepényke

ilyenkor kora tavasszal, megfelelő időjárási körülmények között, már zsong a méhes, méhikék köpködnek mindenfelé, kutatnak virágpor és nektár forrás után.. 🌸🐝 a kaptáron belül is dolgoznak az apró szorgos rovarok, végzik a tél utáni nagy takarítást és a már elindult fiasítást gondozzák, melegítik, etetik, aminek a fő tápláléka a virágpor és a méhkenyér..

jóformán most Bánkon csak a mogyoró, a hóvirág és a krókusz virágzik, ami nem nyújt túl tömeges forrást egy egész méhesnek és hogy ne legyenek kiszolgáltatva a lépekbe rejtett tartalékoknak, ezért érdemes ilyenkor készíteni nekik virágpor lepénykét, amit akkor is elérnek a kaptáron belül, amikor kint rossz idő van és esetleg hosszabb ideig nem tudnak kirepülni.. a tavaly gyűjtött és lefagyasztott nyers virágport összekeverjük némi porcukorral és vízzel, (de vigyázni kell, ha túl puha lefolyik a lépeken 🙂 ) és kis tasakokba porciózva berakjuk a lépek tetejére, ott mindig meleg van, s mindig hozzáférhető.. a pipacs fekete virágporától az egyik adag lepényke nagyon szép pettyes.foltos lett 🙂

méhikék nagy szeretettel fogadták a lepénykéket.. 💙

idén virágos fotósorozatot készítek a mindig épp aktuálisan virágzó méhecske járta virágokról 🙂 ha érdekel, kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?