méhpempő termelése


a bejegyzés a méhpempő termeléséről szól.. amire egyszer volt időnk..


a méhészeti szezon idején olyan sok a tennivaló a méhekkel, a lépekkel, a mézzel és rengeteg apró dologgal, hogy gyakran a dokumentációra már nem jut sem idő, sem erő 😊 a téli fagyos estéken utolért az ihlet, így befejeztem ezt a bejegyzést.. készülve az idei szezonra 😊🐝
..tehát a tavalyi évben az új telephelyen lehetővé vált egy számunkra új dolgot kipróbálni.. a méhészkedés talán legaprólékosabb részét, a méhpempő termelését 😊 elsősorban saját fogyasztásra készítettük de a Hunyadi téri piacra is vittünk egy kicsit belőle..

képes bemutató a tavalyi méhpempő termelésének folyamatáról:

először a már előre elkészített, méhviaszból mártott bölcsőalapokat szép sorban méhviaszgyertya cseppintéssel felragasztom a tenyészlécre..

majd a fészektérből kiválasztjuk a megfelelő korú álcákat tartalmazó fiasítást amivel elvonulok egy méhecske mentes helyre és ott szépen egyesével áthelyezem az 1 max. 2 napos álcákat a bölcsőalapokba.. 1-2 mm-es méretükkel olyan picik, hogy lefényképezni is nehéz 🤔

ehhez a művelethez egy egyszerű, de megfelelő formájú eszközt használok, aminek segítségével egy óvatos mozdulattal, nehogy megsérüljön a felvétel és a lehelyezés során az iniri.miniri kis álca.. mivel a kaptárból kivett fiaslép a dajkaméhek takarása és etetése nélkül idővel kiszárad, így ezt a bíbelődős folyamatot ráadásul a lehető leghamarabb kell elvégezni 😅

amikor végeztem az összes bölcsőalap beálcázásával, elhelyezzük őket a méztérben.. a behelyezett tenyészkeret két oldalára gondozásra váró, nyitott fiaskeretek kerülnek, amik biztosítják, hogy a dajkaméhek a fészektértől elkülönítve a tenyészkeret bölcsőit is oltalmukba vegyék 🙂 ha nem különítenénk el a fészektértől az egész műveletet, a méhanya, vagy az anyát váltani nem kívánó méhek lerágnák, megsemmisítenék a bölcsőalapokat az álcákkal együtt, mint születendő konkurenciát..

3 nap után kivesszük a tenyészkeretet és a lemenő nap fényében jól láthatóak az elfogadott bölcsők.. elsőre nem is rossz 😇

az elfogadott bölcső 0,3-0,6 g méhpempőt tartalmaz attól függően, mennyire sikerült kiválasztanom az ideális korú álcát..

fontos, hogy fémmel nem szabad érintkezzen a méhpempő, így a műanyag kanál egyik végével eltávolítom az álcát, a másik végével kikanalazom a pempőt, amit egy üveg edénybe gyűjtve 2-5°C között tárolunk..

azóta Maci már majdnem egy éves óriás kutyus lett.. a kép erről a végtelen változékonyságról szól.. a létezés örökkévaló terében lehetővé válik az Élet álca formájának kutya formává alakulása.. 💙

így készül az emberi fogyasztásra alkalmas, anyabölcsőben lévő álca táplálására termelt és onnan elvett méhpempő.. 1 g méhpempőt kb. 4 db anyabölcsőből lehet kinyerni..


Comments are closed